Aprašymas 

Duomenų apsaugos pareigūnas (DAP) – nauja pareigybė, numatyta Bendrajame duomenų apsaugos reglamente (BDAR), kuris Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse pradėtas taikyti 2018 m. gegužės 25 d. BDAR numatyta, kad DAP privalo paskirti valdžios institucijos ir įstaigos bei kitos organizacijos, kurių pagrindinė veikla yra dideliu mastu sistemingai stebėti asmenis arba dideliu mastu tvarkyti specialių kategorijų asmens duomenis. Organizacijoje turi būti užtikrinamas DAP veiklos tęstinumas.

Valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų asmens duomenų apsaugos pareigūno kontaktiniai duomenys (vardas ir pavardė, telefono numeris ir (arba) elektroninio pašto adresas) skelbiama Įstaigos interneto svetainės skyriuje „Asmens duomenų apsauga“. Duomenų apsaugos pareigūnas tiesiogiai atsiskaito organizacijos aukščiausio lygio vadovybei.

Atsakomybės

Ko tikėtis iš duomenų apsaugos pareigūno (DAP)? Kuo jis gali padėti? Šioje svetainėje supažindame su duomenų apsaugos subjektų funkcijomis, taip pat ir DAP, pateikiame susipažinti Atmintinė darbuotojams ir valstybės tarnautojams dėl DAP

Duomenų apsaugos pareigūno funkcijos
BDAR 39 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad DAP atlieka bent šias užduotis:

Informuoja duomenų valdytoją arba duomenų tvarkytoją ir duomenis tvarkančius darbuotojus apie jų prievoles pagal BDAR ir kitus Europos Sąjungos arba valstybės narės duomenų apsaugos nuostatas ir konsultuoja juos šiais klausimais.

Stebi, kaip laikomasi BDAR, kitų Europos Sąjungos arba nacionalinių duomenų apsaugos nuostatų ir duomenų valdytojo arba duomenų tvarkytojo politikos asmens duomenų apsaugos srityje, įskaitant pareigų pavedimą, duomenų tvarkymo operacijose dalyvaujančių darbuotojų informuotumo didinimą bei mokymą ir susijusius auditus.

Paprašius konsultuoja dėl poveikio duomenų apsaugai vertinimo ir stebi jo atlikimą pagal BDAR 35 straipsnį

Bendradarbiauja su priežiūros institucija, t. y. Valstybine duomenų apsaugos inspekcija

Atlieka kontaktinio asmens funkcijas priežiūros institucijai kreipiantis su duomenų tvarkymu susijusiais klausimais, įskaitant BDAR 36 straipsnyje nurodytas išankstines konsultacijas, ir prireikus konsultuoja visais kitais klausimais

Galimi scenarijai

Kai organizacijoje yra paskirtas duomenų apsaugos pareigūnas, darbuotojai turi tam tikras susijusias pareigas, pavyzdžiui:

Priemonės

DAi.lt svetainė yra papildoma paslaugos "Duomenų apsaugos pareigūnas ALLAW" priemonė, padedanti informuoti duomenų valdytojus ir tvarkytojus bei duomenis tvarkančius darbuotojus apie jų prievoles.
Dokumentai
eDap.lt naujienos

Susisiekime


Daugiau apie paslaugą

Turite klausimų?

Spauskite "Noriu paklausti", jeigu norite sužinoti daugiau apie DAP samdymo galimybes, atliekamas funkcijas bei jų integravimą į Organizacijos procesus.

Papildoma informacija

Kur šis puslapis paminėtas